Cari Blog Ini

Ahad, 20 September 2009

185 laman web kena ceroboh

PEMILIK laman web di Malaysia diminta berhati-hati dan mengemas kini sistem keselamatan mereka daripada diceroboh penggodam Internet berikutan insiden serangan terhadap laman web Malaysia baru-baru ini.

Pemilik laman web Malaysia perlu mengemas kini dan melindungi aplikasi serta pelayan mereka dengan perkhidmatan keselamatan bagi melindungi kelemahan tersembunyi.

"Ia perlu bagi mengelak sebarang ruang yang boleh dieksploitasikan penggodam untuk menjejaskan laman web mereka," kata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Dalam satu kenyataan akhbarnya, SKMM berkata insiden kali pertama dikesan pada 31 Ogos dan ia kini menjejaskan 125 laman web.

Insiden terbabit menyaksikan penggodam itu memasukkan halaman kandungan dengan ancaman ke laman web seterusnya mengumumkan kejayaan mereka melemahkan laman web itu.

Suruhanjaya itu berkata ia memantau situasi terbabit menerusi Pusat Keselamatan Rangkaian SKMM (SNSC) dan mengesan pelbagai komen yang dihantar penggodam berkaitan blog, forum dan laman web sosial.

Berdasarkan laporan daripada pemilik laman web yang digodam, tiada bukti menunjukkan kegiatan terbabit menjejaskan laman web mereka melainkan sisipan halaman baru dihantar penggodam.

SKMM giat bekerjasama dengan mereka dalam usaha membantu mengemas kini laman web yang digodam dengan pek perkhidmatan terbaru bagi membaiki masalah itu dan membuang laman web yang disisipkan.

Pemilik laman web dinasihatkan menghubungi SKMM jika mereka mengesan kegiatan tidak bermoral dalam laman web mereka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

FOLLOW ME

CHATROOM

http://www.meebo.com/rooms

BUAT DUIT SAMBIL ONLINE

LINK Blog Saya